14 Haziran 2012 Perşembe



Tarihi Değiştiren Kadınlar
Dünyada insan sıfatını taşıyan, canlı sınıfında yer edinmiş bilindiği gibi iki tür var. Biri kadın diğeri erkek. Bu gerçeğin başka seçeneği yok. Bilimsel ve dinsel olarak. Bu yüzden İnsanoğlu yaratılıştan yani Adem ve Havva'dan bu yana, bu iki ilişki düzeni üzerinde belli bir toplam sonucu beraber elde etmiştir. Bu sonuç şu anki dünya düzenini ve nüfusunun geldiği yerdir. Doğal olarak da eğer tarih yazılıyorsa, bu gelişim süreci içerisinde, değişimleri ile beraber ilerlemiştir. Değişimi sağlayan insan toplulukları erkek ve kadından ibaret olduğuna göre, iki faktörde pay sahibi bu konuda. Nasıl erkeklerin ismi varsa bu süreçlerde, kadınında azımsanmayacak, hatta eşit dengeye aday bir ağırlığı mevcut. Kadınlar acayip varlıklar. Onlarsız bir düzen ve egemenlik harbiden düşünülemez. Hiçlik kavramını, onlarsız yaşamakla çok iyi anlayabiliriz ve tabiki bu düzenin baş mimari Tanrıdan sonra, dünyevi yaratıcısı ve meleği anneler! Tarihi değiştiren kadınların isimlerinden birazdan bahsedeceğim ama, her bireyin özel kendine has tarihini değiştiren bir kadın varsa o da Annesidir!

Evet, Kimilerine göre tarihi erkekler yapar. Bu doğru bile olsa derler ki erkekler o tarihi kadınlar için yapar!
Fakat tarihi yapan kadınlar da vardır. Belki ön safta gözükenlerin sayısı azdır fakat onlar olmasa bambaşka bir dünyada yaşardık.
Kadınla güzellik ayrılmaz bir tamlama o nedenle bugün konumuz ‘tarihi değiştiren güzel kadınlar’. Fakat bu demek odeğildir ki çok güzel olmayan ama başka nitelikleri olan tarih değiştiren kadınlar yoktur. Mesela, güzel sayılmasa da dünya tarihini derinden etkileyen ve Kanuni Sultan Süleyman’ın çağdaşı sayılabilecek İngiliz kraliçesi 1. Elizabeth
Fakat gelin biz bu kez güzelliğiyle tarihi değiştiren kadınları konu alalım. Tarihe yön vermeyi sadece güzelliklerine değil zekalarına da borçlu olsalar bile... Şimdi bu hususda, tarihde iz bırakabilmiş sayısız kadınların bazılarını, alanında ve konuda örnek teşkil etmesi bakımından öne çıkan isimlerden bahsedeceğim:


Sappho M.Ö 570 Tarihin ilk kadın edebiyatçısı, Afrodit'in rahibelerinden biriydi. Yazdığı coşkulu ve cesur lirik şiirler nesiller boyunca yaşadı ve günümüze kadar geldi.




Cleopatra - M.Ö 69 -30 Mısır'ın son hükümranı, dönemin en güçlü iki ismi Sezar ve Marc Antony ile beraberliği sayesinde ülkesinin varlığını korumasını sağladı, güzelliği bugün bile dillerden düşmüyor.







Mecdelli Meryem M.Ö 4 - M.S 40 Hristiyanlığı getiren peygamber İsa ondan ‘yoldaş’ım diye bahsetti ve Hristiyanlığın yayılmasında çok önemli rol aldı.





Hürrem Sultan Ukrayna'ya yapılan akınlardan sonra İstanbul'a getirilerek saraya alınan Anastasia'nın adı Hürrem olarak değiştirildi. Kanuni'ye 5 evlat veren Hürrem Sultan tarihe geçti.




Elizabeth I 1533-1603 İngiltere’nin ‘Altın Saçlı Kraliçesi’ ülkeyi yokolmanın eşiğinden kurtardı ve bir dünya impratorluğu haline getiren ilk adımların atılmasında büyük rol oynadı.





Florence Nightingale 1820-1910 Savaş zamanı yaralı askerleri tedavi etmek için gece gündüz çalıştı ve modern hemşireliği kurdu





Susan B.Anthony 1820-1906 Köleleğin ortadan kalkması ve kadınlara oy hakkı verilmesi için yoğun uğraşlar verdi







Marie Curie 1867-1934 Radyasyon üstünde yaptığı çalışmalarla Nobel Ödülünü kazanan ilk kadın bilimci







Helena Rubinstein 1870-1965 Kozmetik kavramını bulan ve bir servet sahibi olan Polonyalı girişimci.






Helen Keller 1880-1968 Bebeklik yıllarında görme konuşma ve duyma yeteneğini kaybetmesine rağmen aldığı eğitim ile özürlülere yardım edecek bir çok yayın çıkaran pedagog






Rosa Parks 1913-2005 1930'larda beyaz ve siyahlar otobüslerde farklı koltuklarda oturuyordu. Alabama´da beyaz bir adam Parks´tan kendisine yer vermesini istedi. Kendine ayrılan bölümde oturan Parks yer vermeye direndi ve bunun sonucu tutuklandı. Bu olay Amerika'da siyahi direnişin milatlarından biri olarak kabul ediliyor





Indira Gandhi 1917-1984 Hindistan'ın ilk kadın başbakanı, ülkesini en zor zamanlarında dağılmaktan kurtardı. Buna rağmen 1984´te Sih koruması tarafından suikaste kurban gitti.






Marilyn Monroe 1926-1962 Seksilik kavramını sinemaya taşıyan en güzel sarışın







Anne Frank 1929-1945 13 yaşında yazdığı günlüklerle Nazi zulmünü tüm dünyaya duyurdu






Dian Fossey 1932-1988 Hayatının çoğunu Afrika'da vahşi gorillerle yaşayarak geçiren zoolog ve çevrebilimci... Fossey soyu tükenmekte olan birçok hayvanın korunması çalışmalarına öncülük etti






Billie Jean King 1943- Tarihin en önemli kadın atletlerinden biri olan Billie Jean, kadın sporcuların eşit haklarda yarışabilmesi için savaştı. Yirmisi Wimbledon`dan olmak üzere 67 madalya kazandı.






Madonna 1958 – Tüm zamanların en başarılı kadın pop sanatçısı. Müziğin 'aykırı kraliçesi' 1980`lerden itibaren pop kültürüne damgasını vurdu




Bu arada bu konu ile ilgili Ali Çime'nin "Tarihi Değiştiren Kadınlar" adlı kitabından da ilgisi olanlar için Tanıtım yazısıyla birlikte bahsetmek istiyorum:
Geçmişe baktığımızda, erkek egemen bir seyrüseferin hüküm sürdüğünü görürüz. Kılıç kuşanıp fetih yapan, çağ açıp çağ kapatan, yaptığı bir konuşma ya da aldığı kararla kitleleri coşturan, atomu parçalayarak insanoğluna sınırsız enerjinin kapılarını açan, bazen kabul etmek istemesek de, çoğunlukla erkekler olmuştur. Peki bu, tarihin beyaz perdesinde hep erkeklerin başrol oynadığı anlamına mı gelir? Ne yani, kadınlara düşen rol, her zaman 'en iyi yardımcı oyuncu' rolü oynamak mıdır? Tabii ki hayır. Yüzyılların üzerine oturduğu mayınlı tarih tarlasından sıyrılıp çıkan öyle kadınlar olmuştur ki, teşbihte hata olmaz, o çok 'bilindik' erkekler, bu kadınların azametlerinin gölgesinde bile terlemeden edememiştir! '

Gazeteci yazar Ali Çimen 'Tarihi Değiştirenler' dizisinin son kitabı Tarihi Değiştiren Kadınlar'a böyle başlıyor ve 30 ünlü kadını sayfalarında konuk ediyor. Bu 30 kadın arasında Mısır İmparatoriçesi Cleopatra, ünlü kadın casus Mata Hari, Nobelli Madam Curie, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir dönemine damgasını vurmuş 'iktidar avcısı' Hürrem Sultan gibi isimler de var; insanlığın özgürlüğe giden yolda devrim niteliğinde adımlar atmasını sağlayan siyahi kadın eylemci Rosa Parks ve Tom Amca'nın Kulübesi isimli romanıyla Amerika'daki kölelik kurumuna kalemiyle savaş açan Harriet Beecher Stowe da.

Bir fabrika işçisiyken kendisini uzayda bulan Tereşkova ve okyanusları aşan havacılık sevdasıyla hayatını uçmaya adayan Amelia Earhart da yüksek tempolu hikâyeleriyle listede yerlerini alıyor.

Kitabın önemli bir bölümü de iktidar peşinde koşan kadınlara ayrılmış: Pakistan'ın ve aynı zamanda İslam coğrafyasının ilk kadın Başbakanı Benazir Butto; düşman kardeşi Hindistan'da yine ailece ülke siyasetine damga vurmuş, ülkesinin ilk Başbakanı İndira Gandi; Fransa'ya 40 yıl boyunca hükmeden İtalyan Catherine de Medici; Rusya'yı çağının en güçlü ülkelerinden biri yapan Alman kökenli Katerina; İngiltere'den Kraliçe Elizabeth, Kraliçe Victoria ve onların bıraktığı yerden bayrağı devralarak İngiltere'yi bir küresel aktöre dönüştüren 'Demir Lady' Margaret Thatcher.

İktidarda olan kadınların yanı sıra iktidarda olan erkeklerin yanındaki ihtiraslı kadınlara da şahitlik ediyor tarih ve dolayısıyla kitap da. Komünist Çin'in en korkulan simalarından biri olan Jian Qinq ya da daha çok bilinen ismiyle Bayan Mao; oğlunu padişah yapmak için bir diğer oğlunu kurban eden Kösem Sultan ve Arjantin Devlet Başkanı Juan Peron'u efsaneye dönüştürme yolunda kendisi bir efsane olan Eva Peron.

Kitap ayrıca, bol görsel malzemesi, Hürrem ile Kanuni arasında gelip giden aşk mektuplarından satırlar, Simone de Beauvoir ve Jean Paul Sartre'ın ölümsüz aşkı ve bu 30 kadının gündelik hayatlarına ilişkin daha birçok ayrıntılı ile adeta kahramanlarını ete kemiğe büründürüyor.

I. Elizabeth İspanyol hanedanına karşı Osmanlı'nın himayesindeydi. Sultan III. Murad 'Siz dahi südde-i sa'adetime ita'at ve inkıyada sabit-kadem olup, ol caniblerde vakıf ve muttali olduğunuz ahbarı arz ve ila'm etmekden hali olmıyasız' diyordu Kraliçe'ye. Buna karşılık o da III. Murad'ın annesi Nurbanu Sultan ve eşi Safiye Sultan'a hediyeler gönderiyordu.

Jeanne d'Arc Orleans'ta başına geçtiği Fransız ordusu ile İngilizleri hezimete uğrattığında henüz 17 yaşındaydı.

Kösem Sultan torunu IV. Mehmet'i tahta geçirmek için oğlu I. İbrahim'i gözünü kırpmadan katlettirdi. Ancak daha sonra IV. Mehmet için de sinsi planlar yaptığını sezen Turhan Sultan, kayınvalidesi için Başlala Uzun Süleyman Ağa'ya kısa ve net bir emir verdi: 'Kösem'i canlı görmek istemiyorum! '

Osmanlı sultanlarına Rusya namıma kök söktüren, ülkesini kısa zamanda modernleştiren Büyük Katerina aslen Almandı.

Feminist düşünür Simone de Beauvoir hayatı boyunca bir adamı aşkla sevdi: Jean Paul Sartre

Çin Kültür Devrimi'nin silahlı gücü Kızıl Muhafızlar'ı kuran Mao değil, eşi Jiang Qing idi.

1981'de Altın Mabed'i ele geçiren Sihleri acımasızca bastıran İndira Gandhi bir şeyin farkında değildi: Yakın korumalarından ikisi Sihti ve onu ortadan kaldırmaya niyet etmişlerdi.

Arjantin'in efsane First Lady'si hayatını kaybettiğinde 33 Eva Peron'un naaşı ülkesine eşi Hugo'nun kendisinden sonra evlendiği Isabel Peron tarafından getirildi.

Son olarak bu konu ile ilgili araştırma yaparken dikkatimi çeken bir belgesel hakkında, yine ilginizi çeker umudu ile paylaşarak, ilgili videoyu da sizlere sunuyorum:
Amerika'nın tarihini değiştiren cesur kadın Rosa Parks
SESSİZ GÜÇ HAREKETE GEÇTİ...
1 Aralık 1955

Alabama Montgomery'de Rosa Parks isimli siyah bir kadın, eyaletin ırk ayrımı kanunlarına aykırı davranarak otobüste yerini bir beyaza vermediği için hapsedilmiş ve ortalık karışmıştı. Kendi halinde bir kadın olan Parks'ın o zamanlar için alışılmamış bir şey olan bu cesareti, Amerika'daki medeni haklar tarihinin baştan yazılmasını sağlayacaktı...

Amerika'daki ırk ayrımcılığının ipini çeken kadın Rosa Parks'ın hikayesini Tarihi Değiştirenler Serisi'nin TARİHİ DEĞİŞTİREN KADINLAR başlıklı kitabında okuyabilirsiniz.



Kaynaklar:
haberdesin.com/haber/kadin/
Sosyal Haber Siteleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder